Bra att veta om Whisky!

All vår början...

Med hitills oöverträffad uppfinningsrikedom har skottarna av ett enkelt sädesbrännvin lyckats framställa en av de mest smakrika och kraftfulla spritdryckerna i världen. Officiellt har man fastställt whiskyns födelseår till 1494. Då förkommer drycken under benämningen aqua vitae - livets vatten- för vars framställning en munk vid namn Cor beställt en leverans korn. Naturliga förutsättningar med friskt vatten, torvhedar, goda kornskördar och skotsk envetenhet har gjort att skottarnas ställning som de framsta whiskyframställarna stått sig genom århundradena. Idag finns mer än häften av världens totalt ca 200 destillerier i Skottland.

De olika regionerna

SPEYSIDE är området med flest desstillerier i Skottland. Egentligen är det en del av Highlands men dess whisky skiljer sig såpass från Higlands att det får räknas som en eget region

LOWLAND mellan Glasgow och Edinburgh domineras av stora automatiserade destillerier. Maltwhiskyn från regionen har en egen stil, ljus och lätt.

HIGHLAND har nära ett hundratal maltdestillerier. Regionen kan delas in i mindre områden. Öarna i väst med Skye, Jura och Mull. Norra Högländerna med Orkneyöarna och Speyside i hjärtat av högländerna med sin eleganta och harmoniska whisky.

ISLAY , den stora ön utanför Skottlands västkust med kraftfull och rökig whisky med havsdoft

ISLANDS är inte att blanda ihop med Islay. Island består av öarna Mull, Orkney, Jura, Arran, Shetlands och Skye. Vissa hävdar att Orkney hör till Higlands men det debatteras flitigt.

STADEN CAMPBELTOWN på den södra delen av halvön Kintyre med sina få men mycket särpräglade whiskysorter.

Olika typer

Single malt, grain, blended - vad betyder de olika beteckningarna egentligen? Man kan lite grovt dela in whiskyn i fyra olika typer, grain, blended, pure malt och single malt

Grain
Grainwhiskyn tillverkas av annan säd än bara än korn, t ex råg, vete, havre och man använder en sk kolonnpanna, som klarar av stora mängder sprit till en låg kostnad. Grainwhiskyn görs i stora satser och den mognar fort vilket gör att man kan tillverka ca 40 miljoner liter per år, mot 2-3 miljoner liter för ett single malt destilleri.

Blended
Denna whisky är en eller flera grainwhisky i botten som sedan blandas med flera single malt (ibland upp till 30 sorter) för att uppnå önskad smak och karaktär.
Blandningsförhållandet är som regel 60% grain - 40% malt.

Vatted Malt (Pure Malt)
Pure malt är en whisky som består av två eller flera olika single malt från flera olika destillerier som blandas ihop till en god blandning. Denna kallas också för Vatted. Denna ska alltså inte förväxlas med blended, som inte är en ren kornwhiskey. Efter blandningen lagras whiskyn ytterligare en tid, sk "marrying" (giftas ihop).

Single Malt
Single malten är en kornwhiskey från ett enda destilleri och den blandas, som namnet antyder, inte med något annat. Enda innehållet i whiskyn är vatten, mältat korn och jäst.

Andra whiskytillverkare

Även om Skottland räknas som det stora landet vad gäller Whisky så är dom långt i från störst vad gäller mängd. Irland och USA gör en mängd fina och njutbara whiskies. Bland andra länder som har en egen produktion hittar vi t ex Japan och Indien. Indien räknas som världens största tillverkare av whisky, i alla fall vad gäller mängd. Det finns delade meningar om kvaliten på den indiska whiskyn, fast den indiska AmRut gör sig mer och mer påmind. Japan är en nation på frammarsch som säkert kommer att märkas mer på marknaden framöver.

Sverige då?

Jodå, även här tillverkas det whisky och det är mycket nytt och spännande på gång.

Mackmyra Destilleri håller hus i Valbo. Startade 1999 och de första flaskorna släpptes våren 2006 och provades av många, bl a Östra Hjoggböle Whiskyklubb. Se efter vad vi tyckte i vårt alfabetiska register.

Ådalen Destilleri i Ådalen börjar strax byggandet av sin anläggning. Byggbeslutet är taget och kopparpannorna beställda. Förhoppningen är att under hösten kunna börja koka fram den ädla drycken.

Gotland Whisky AB är ännu ett destilleri på gång. Även där hoppas man kunna börja tillverkningen under mitten eller senare delan av 2010.