Testningen!

"...Bärnstensfärgad..."

"...smak av vanilj..."

"...doft av sur lovikkavante…"

"...starkt oljig..."

"...lång rökig eftersmak..."

"... flödvatten i vårdiken..."

Whiskyprovning kräver att alla sinnen är öppna om karaktärerna skall kunna kläs i ord. Det finns vissa fasta punkter att utgå ifrån:

Färg - bedöms i en femgradig skala (1 - 5) där 1:an är ljusast och 5:an är mörkast. Men förutom en siffra på färgen kan man gärna sätta egna ord på den för att bättre nyansera och få fram en bra referenspunkt.

Olja - bedöms också i en femgradig skala där 1 är mest lättflytande. Enklast ser man oljigheten genom att luta glaset, räta upp det igen och se hur lång tid det tar innan vätskan rinner ner igen. Ett bra "häng" visar på hög oljighet.

Doft - Innan första klunken tas doppas näsan ner i glaset och man försöker febrilt ordsätta dofterna som slår emot en. Erfarenhet och fungerande luktsinne är viktigt. Man får heller inte vara rädd för att använda o-ortodoxa formuleringar för att få fram just den doft man är ute efter.

Smak - Nu släpps den första lilla munfullen in mellan tunga och gom. Man gör en första spontan upptäckt och försöker sen, precis som med doften, hitta ord på vad man känner. Man kan med fördel låta andra klunken virvla runt lite i munnen för att låta alla smaklökar få sitt.

Var heller inte rädd för att prova whiskyn med en liten skvätt vatten i. Vattnet gör att alkoholhalten sjunker och på så sätt framhävs smakerna bättre. Detta krävs också för att kunna ge ett bra omdöme då en del whiskysorter faktiskt vinner på att få en matsked vatten i sig.

Efter denna runda är det då dags för ett allmänt omdöme. Är den drickbar? Duger den i handsfacket? Bordellwhisky? Långfilmswhisky eller suparwhisky? Prisvärd? Ja, här kan listan bli hur lång som helst och bara fantasin sätter gränserna.

Vid varje ÖHWK-träff testas två nya sorter, väl kamouflerade till dess att provningen är avklarad. Försök att gissa ursprungsland, område, kanske t o m bryggeri såväl som styrka och ålder är ett populärt inslag i diskussionerna runt bordet. Slutligen enas medlemmarna om ett utlåtande till protokollet och den bästa whiskyn för kvällen koras. Därefter faller täckelsen och vi får svaren på alla våra frågor. För att ordentligt testa och konfirmera röstresultatet brukar en andra testrunda avsluta kvällen.